Wie wandelt, verandert! Op je levenspad ben je altijd in beweging. Anselm Grün | Benedictijner monnik
Wie wandelt, verandert! Op je levenspad ben je altijd in beweging. Anselm Grün | Benedictijner monnik
Al jaren begeleid en coach ik mensen met uiteenlopende vragen. De laatste jaren betreffen het vragen van mensen die te maken krijgen met de laatste levensfase, vragen van mantelzorgers en/of familie van wie de partner, vader, zoon of vriendin binnen afzienbare tijd gaat overlijden. Of vragen van mensen die aan de hand van een situatie eens willen terugzien op hun leven en willen ontdekken wat de zin is van hun leven en hoe alles gelopen is zoals het gelopen is.
Ik coachte altijd binnen in een werkkamer, tussen vier muren. Op een gegeven moment keek ik samen met mijn coachee uit het raam met uitzicht op een prachtig bospad. Ik stelde voor naar buiten te gaan en aldaar ons gesprek voort te zetten. Dat leverde ineens zoveel meer en verhelderende inzichten op. Het was een verademing. Sindsdien coach ik mensen buiten, in de natuur, in de buitenlucht. Het bos en het wandelpad langs een beekje werden mijn coachruimte!
In het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands (M.Philippa e.a. 2003-2009) is te lezen dat wandelen 'zich veranderen' als bron heeft. In bredere zin betekent dit dat je je in een andere richting begeeft. Er gebeurt iets tijdens het wandelen.
Wandelen is het beste medicijn voor de mensheid Hippocrates | arts en filosoof 460-370 v. Chr.
De natuur heeft een helend effect op lichaam, geest en welbevinden. In Schotland schrijven artsen wandelen in de natuur zelfs voor als behandeling voor de fysieke en mentale gezondheid. Ook in Nederland is hier steeds meer aandacht voor. En terecht!
Zodra je buiten bent ga je als vanzelf vanuit je hoofd naar je gevoel. Door buiten en in beweging te zijn ga je helderder denken. Moeilijke onderwerpen worden al wandelend makkelijker besproken. Je hoeft elkaar niet steeds aan te kijken waardoor ook stiltes mogen vallen die in de natuur niet als ongemakkelijk worden ervaren. De steeds veranderende omgeving stimuleert je bovendien om anders te kijken en denken. De buitenlucht, een frisse wind, het ruisen van de wind door de bomen, het gezang van een merel in de verte en zelfs regendruppels doen je lijf en hart goed.
Ik nodig je uit om mee naar buiten te gaan. Je bent veerkrachtiger dan je denkt wanneer je leert focussen op dát wat je kunt veranderen en niet op dat wat je niet kunt veranderen. Tijdens de wandelcoaching staat het vertrouwen in en compassie met jezelf centraal. Samen maken we stappen. Ik zet de natuur in door middel van verschillende oefeningen. Een vast onderdeel tijdens het wandelen is de stiltewandeling. Juist dan is er rust, ruimte en tijd voor reflectie. Ook zet ik de natuur in als metafoor. In de natuur zitten veel elementen die je inzicht geven in waar je staat en waar je naar toe wil. Een kleine kwetsbare boom die naast een grote dikke eik staat, een weerspiegeling van wolken in het water, opkomende sneeuwklokjes die tevoorschijn komen en willen groeien of een splitsing op een wandelpad. Welk pad kies je en wat zegt dit? En hoe word je je bewust van de keuze die je maakt?
Bosbaden is ook een helende manier om tot rust te komen. Je laat je bewust onderdompelen in het bos hetgeen louterd werkt voor lichaam en geest. En het maakt hiermee de weg vrij naar nieuwe inzichten.
Ga je mee naar buiten? En luisteren naar de merel die zingt...
Je bent nooit af
Nooit uit
Maar aan verandering verbonden
Geen masterplan
Alleen de kunst van het inspelen
Doet je leven
Laat me lopen op die wegen
En als de tijd vliegt
dan vlieg ik mee
alle kanten op
(...)
We leven allemaal van dag tot dag
lopend op een pad
terwijl niemand weet welk
maar wat we ook willen
we willen allemaal hetzelfde
(...)
We willen allemaal
Uiteindelijk hetzelfde
We willen allemaal
liefde voelen hier
Diggy Dex/Stef Bos