Loading

Stervensbegeleiding

Van angst naar (meer) vertrouwen

Nergens is meer leven dan vlakbij de dood.

Claudia de Breij | Oudejaarsconference 2019

 

Als je partner, je moeder of een vriend ernstig ziek is en mogelijk binnenkort gaat overlijden. 
Als je zelf ernstig ziek bent en worstelt met vragen rondom het sterven en het stervensproces.

 

Ik begeleid jou of je dierbare in deze ingrijpende levensfase. Samen kijken we wat je wil en wat nodig is en staan we stil bij het leven en de dood. Ik zie je, hoor je en ik luister naar je. Met compassie en waarachtige aandacht. 

 

Wat betekent de nabije dood voor jou of voor je moeder die binnenkort gaat overlijden? Hoe moet je verder zonder je dierbare? Ben je bang voor de dood en waar ben je dan precies bang voor? Hoe ziet het stervensproces eruit? Wat is lijden voor jou? Zijn er nog onafgemaakte zaken of wil je je vader nog zien die je al 10 jaar niet hebt gezien?

 

En meer nog, hoe doe je dat eigenlijk, sterven?

 

Sterven en de naderende dood roepen angst en vragen op. Dat is heel begrijpelijk. Er komt veel op je af als je plotseling met leven en dood te maken krijgt. Je kunt bang zijn voor de dood, het onbekende, voor het gelaagde stervensproces, voor pijn en lijden of angstig zijn voor wat erna.

In dat geval kan het soms al zoveel helpen als er iemand is. Iemand die vertelt wat er kan gebeuren tijdens het gelaagde stervensproces en hoe dat eruit kan zien.

Die zorgt voor rust en meer vertrouwen waardoor het makkelijker wordt om het leven hier op aarde in liefde en vrede los te laten.

En het voor mensen romdom het stervensbed gemakkelijker wordt om de stervende in liefde los te laten. 

Wanneer de naderende dood plotseling een rol gaat spelen in jouw leven sta je pas echt stil bij het leven. Zoals Claudia de Breij zei: 'Nergens is meer leven dan vlakbij de dood.' 

 

Dat je geen keuze hebt in wat je overkomt maar dat je wel een keuze hebt in hoe je ermee omgaat.
Dat je in alle rust de tijd verstilt en steeds meer innerlijke ruimte ervaart zodat je het leven liefdevol kunt los laten.

 

Daar waar jij die unieke jij bent,
mooi met een eigen gezicht.
Daar waar jij ook eenzaam bent,
waar je angst en verlangen is:
word ik echt gezien?

Alleen dan als die pijn
ook wordt erkend,
kan ze verlicht worden.

 

Uit: Voorbij het einde, Marinus van den Berg