Loading

Levensverhalen

Op de vraag naar de zin van het leven antwoordt ieder met zijn levensloop.  György Konrád | Hongaarse schrijver 20e eeuw

Het verhaal vertelt

Wat is de zin of de betekenis van mijn bestaan? Doe ik de dingen goed zoals ik ze doe? Wat houdt voor mij een goed en zinvol leven in en wie ben ik nu eígenlijk ten diepste?
Dit zijn grote vragen. Levensvragen of existentiële vragen. Vragen die zich vaker aandienen naarmate we ouder worden of geconfronteerd worden met een ingrijpende gebeurtenis, een transitie in je leven waarbij mogelijk lijden, angst, spijt of eenzaamheid een rol kunnen spelen. 

En hoe verhouden deze vragen zich dan tot jouw levensverhaal? 

De zin van een levensverhaal

Naarmate je ouder wordt word je je meer gewaar van je sterfelijkheid. We realiseren ons des te meer de tijd die was, is en de tijd die resteert. We gaan vaker op zoek naar zingeving, naar geestelijke verruiming. Zingeving en jezelf onder andere de vraag stellen wat de zin is van jóuw leven heeft zeker niet (altijd) met religie of een godsdienstige stroming te maken. Je gaat op zoek naar het doel en de bedoeling van je leven, juist ook in al zijn eenvoud! In een tijd waarin de wereld om ons heen maar doordraait en doorsnelt is het goed om af en toe te vertragen en stil te staan bij jouw leven en de betekenis ervan.

 

Wanneer je 'wandelt' door jouw leven en door de tijd kan ik je daarin begeleiden en je levensverhaal voor jou optekenen. Voor jezelf of voor je kinderen en kleinkinderen zodat jouw verhaal voortleeft.

 

Ik luister hiervoor jouw verhaal tevoorschijn. Jouw verhaal is het vertrekpunt van de innerlijke dialoog en innerlijke ruimte. In de stilte ontstaat er ruimte voor je verhaal, de Windstilte voor de ziel. (Nietzsche). 

Wat levert het je op?

Door jezelf existentiële vragen te stellen en hier woorden aan te geven:

  • orden je je gedachten
  • ontdek je welke patronen in jouw leven een rol hebben gespeeld
  • kom je tot andere inzichten
  • ben je in staat zaken in perspectief te zien 
  • reflecteer je op je leven en ontdek je wat jouw leven zin geeft en betekenisvol maakt
  • kun je bewustere keuzes maken voor de toekomst
  • en volg je jóuw kompas waarvan jij zelf de route bepaalt.

 

Het aanschouwen van je leven en het vertellen van je levensverhaal kan dus verhelderend en louterend zijn. En het lucht op! 

Het geeft betekenis aan je verleden, heden en je toekomst en het vertelt je wie je ten diepste bent. Een bijzonder mens met een mooi en uniek verhaal.